Webáruház: galériaágyak, ágyak, ágyrácsok, egyéb termékek Bevásárlókosár tartalma Regisztráció a webáruházba megrendeléshez Segítség, leírás a webáruház használatához Vásárlási és egyéb információk - szállítás, fizetés, átvétel Árajánlat-kérés egyedi méretű vagy kivitelű galériaágyra Árajánlat egyedi emeletes ágyra

Termékeink

Fotóink

Hol talált ránk?

Honnan értesült rólunk? (Köszönjük segítségét válaszadásával!)
 

Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Natúr kivitel - felületkezelés házilag Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Cyrrus Bt   
2017. június 15. csütörtök, 12:57

Galériaágyainkat, emeletes ágyainkat, bútorelemeinket, más fa termékeinket lehetőség van átvenni natúr, kezeletlen felülettel is. Ez esetben mindenképpen javasoljuk még a használatba vételt megelőzően lekezelni a fafelületet.

A házilagos kezeléshez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az alábbiakban.

 

Mikor érdemes natúr kivitelben rendelnem a galériaágyat, bútort, egyéb fa terméket?
- Amennyiben házilagosan/más úton szeretné azt lekezelni (kreatív, költségvetési, vagy bármilyen egyéb okból);
- Amennyiben egyedi, kínálatunkban (színminták, kezelőanyagok) nem szereplő felületkezeléssel vagy színárnyalattal szeretné ellátni a fafelületet.

Milyen kezelőanyagot szükséges választanom (házilagos, utólagos felületkezeléshez)?
- Beltéri, vízbázisú, oldószer-mentes lakkot vagy festéket.
- Házilagosan, lakóhelyiségben - ecsettel és/vagy hengerrel - is felhordható kezelőanyagot.

A felületkezeléshez szükséges kiegészítő eszközök:
- Jó minőségű, széles fejű ecset(ek) vagy henger, színek számától, felület méretétől függően 1-3 db;
- Keverő eszköz a festék (szükség szerint többszöri, akár folyamatos) felkeveréséhez;
- Víz (biztonság kedvéért, esetleges csöppenés, megfolyás ellen és ecsetek azonnali kimosásához/áztatásához), rongy, és/vagy puha kefe (esetleg: tiszta, puha szálú, tömör söprű);
- Kesztyű (latex, nylon, esetleg vékony gumikesztyű, amiben még kényelmes az eszközfogás);
- Nagy finomságú (minimum 200-as) csiszolóvászon vagy csiszolópapír, akár több finomságban is.

Felületkezelés menete:
- Felület javítása, tisztítása, portalanítása, szükség szerinti csiszolás. Amennyiben esetleg nincs lehetőség a fa újonnani kezelésére, lényeges, hogy a kezelendő felület tiszta, zsírmentes, portalan legyen. Amennyiben a fafelület használata során már sérülhetett, úgy első lépésben ezek javítása (pl. fa-glettel), majd száradást követő átcsiszolása is szükséges.
Részünkről a natúr kivitelű termékeket felületkezelésre előkészítve, átcsiszoltan, tiszta állapotában adjuk át, melyre közvetlenül kerülhet a kezelőanyag.
- Kezelőanyag szakszerű felhordása: 1. réteg vagy alapozás.
A lakkot vagy (lazúr)festéket a termék csomagolásán található előírása szerint használjuk! Beltérben jellemzően 2, esetleg (az erőteljesebb színhatás vagy egyenletesebb fedés érdekében) 3 rétegben szokták a gyártók javasolni, melyből az első az alapozó réteg. A kezelőanyagot mindig egyenletesen keverjük fel, színezett anyagnál (festéknél) különösen fontos, hogy a színminta szerinti árnyalat eléréséhez a doboz aljáról is teljesen feloldjuk a sűrűbb festékanyagot (ez esetenként, kezelőanyagtól függően akár elég hosszas, alapos keverést is igényelhet). A keverés a kezelés folyamatában többször is szükséges lehet, különösen fehér pigmenttartalmú, vagy sötét színű lazúrfestékek esetén.
Alapozás vagy alapozó kezelésréteg: szükség szerint külön, erre a célra alkalmas alapozó festékanyag, vagy a festék/lakk saját anyagából vízzel hígított kezdő rétege. Itt szintén az árutájékoztatón szereplők, esetleg a festékboltos szakember utasítása szerint célszerű eljárni.
Szobahőmérsékleten, jól szellőző helyiségben dolgozzunk!
A festékanyag vagy lakk felhordási iránya mindig szálirányban történjen, az éleknél és találkozási pontoknál (különösen, ha a termék kezelése utólagosan, összeszerelt állapotában történik!), kiemelten figyeljünk a festék megfolyására, szükség szerint töröljük át ecsettel vagy ronggyal a túloldalon megcsorgott, vagy túl vastag (pl. dupla rétegben) felkerült réteget!
- Teljes száradás. Fontos, hogy kizárólag a felület teljes száradása után folytassuk csak a felületkezelést! A jelenleg kapható, vízbázisú kezelőanyagok száradása azonban alig néhány órát vesz igénybe, jó eséllyel, mire végzünk az utolsó elemmel is, az elsőként kezelt felület már száraz lesz. Szobahőmérsékleten, szellőztetve tovább gyorsíthatjuk a folyamatot.
- Kezelt felület átcsiszolása, portalanítása a rétegek között. Legalább az első réteget mindenképpen szükséges átcsiszolni, de több réteg felhordása esetén akár a 2. után is érdemes lehet (ezt a megszáradt felület áttapintásával tudjuk ellenőrizni), nagy finomságú csiszolóvászonnal (vagy -papírral). Erre tökéletesre csiszolt felület esetén is szükség van, mert a kezelőanyag felhúzza a fafelület legfinomabb szálait, ezáltal érdessé téve az első kezelőréteget. (Tipp: amennyiben valamilyen egyrétegű, pl. vékonylazúros kezelés kerül csak felhordásra, a fafelületet előzetesen tiszta vízzel, ecsettel is átkenhetjük, majd száradását követően csiszolhatjuk, a kezelés utáni érdesedését elkerülve ezzel.) A kezelőrétegek közötti csiszolásnál nem érdemes csiszológépet, durva csiszolópapírt, illetve hosszadalmas, erőteljes csiszolást alkalmazni, mert az sértheti, illetve eltávolíthatja a már felhordott kezelést.
A teljesen simára csiszolt fafelületet puha kefével, pamut ronggyal (nagyobb felületeknél kompresszorral, porszívóval) portalanítsuk teljes mértékben a következő réteg felhordását megelőzően!
- Végső, ill. további kezelőrétegek felhordása: a fentiek szerint kezeljük ismét a felületet. Ez a réteg már ne legyen tovább hígítva, illetve az utolsó réteget követően átcsiszolása már nem szükséges!

Mire érdemes különösen figyelni?
- Szálirányban történő anyagfelvitel;
- Az éleknél és esetleges csatlakozó elemeknél (pl. összeállított bútor esetén) a megfolyások elkenésére, törlésére;
- Portalan, tiszta felület;
- Kezelőanyag teljes felkeverése, szükség szerint többszöri átkeverése;
- Tiszta eszközök! Kezelés során a festésbe/lakkozásba kerülő ecsetszál, szösz, vagy más szemcse azonnali eltávolítására;
- Sérült friss kezelésréteg: ha valahol sérül a kezelés (pl. mert azon támaszkodik a faelem, vagy kézzel meg kellett fognunk), mielőbb kenjük el az érintett részt az ecsettel;
- Ecset tisztántartása, beszáradás elleni védelme (akár csak kisebb szünet esetén is vízbe történő beáztatással) - a már beszáradt eszközzel nem lehet szépen dolgozni, így mindenképpen cseréje szükséges a kezelés folytatása előtt;
- Rétegek között (legalább az első réteg után) finomcsoszolás.

Módosítás dátuma: 2017. június 15. csütörtök, 14:14